Využití Stévie

Vědecké výzkumy prokazují, že Stévie je lidskému organizmu prospěšná. Na rozdíl od klasického rafinovaného cukru (bílého zabijáka), Stevie přesto že je sladká, neobsahuje téměř žádné kalorie. Komplex složek obsažených ve Stevii nezvyšuje hladinu krevního cukru. Navíc má silné antibakteriální účinky a chrání tak ústní dutinu před záněty a zuby před zubními kazy. Proto se také toto sladidlo prodávalo v EU jako ústní voda. Navíc zlepšuje soustředění, podporuje růst svalové hmoty a urychluje metabolismus, snižuje vysoký krevní tlak či napomáhá hojení ran. Je rovněž výborným antioxidantem pro vlasy a pleť, a reguluje chuť kuřáků na cigaretu.

Nejdůležitější však je, že Stévie nezpůsobuje v organizmu stejný efekt jako cukr a umělá sladidla – nevyvolává vyplavování inzulinu a tím pádem nezpůsobuje výkyvy hladiny krevního cukru. Dnes se již zkoumají (Akademe věd ČR) dokonce i její protinádorové účinky.

V listopadu 2011 byla Stévie v Evropské Unii schválena jako přídavná látka do potravin pod označením E960. Její bezpečnost byla zkoumána řadu let před tím, než bylo povoleno využívání v potravinářství. Neprokázaly se nikdy žádné vedlejší účinky.

Stevie je nejlepší, nejzdravější a nejmodernější náhražkou cukru, obzvláště pro diabetiky, a osoby trpící nadváhou.