Proč Sladidla?

Jednou z hlavních nevýhod klasického cukru (lidově řečeno bílého zabijáka) je, že je v mnoha případech příčinou nadváhy, zubního kazu, houstnutí krve a diabetu. Také negativně ovlivňuje zdravý a šťastný životní styl. Průměrný Čech spotřebuje ročně úctyhodných 37kg čistého bílého cukru. Co se týká umělých sladidel jako je aspartam a sacharin, jsou ze zdravotního hlediska také problematické, jelikož jsou vyráběny chemicky, na jejich výrobu je použit dehet, navíc povzbuzují chuť k jídlu, ale i přesto všechno jsou v potravinářském průmyslu stále hojně používané. Jak již bylo řečeno, umělá sladidla mohou mít pro člověka karcinogenní účinky a vyvolávají vyplavení insulinu, tím pádem mají vliv na výkyvy hladiny krevního cukru. Umělá sladidla jsou pouze syntetické látky, jenž jsou nevhodné nejen kvůli svému původu, ale i principem na kterém pracují. Zmatou lidský mozek, který v reakci na jejich sladkou chuť mylně předpokládá, že tělo právě dostalo pořádnou porci sladké energie. Mozek vyšle slinivce břišní signál k uvolnění hormonu inzulinu, který cukr z krve odbourává. Jenže na rozdíl od cukru syntetické sladidlo glykemický index nezvyšuje. Insulin už však pracuje, a místo aby hladinu cukru snížil z vysoké na normální, sníží jí na hluboce nedostatečnou. Přirozenou reakcí těla na takový stav je pak pocit všežravého hladu. A tím se dostáváme do začarovaného kruhu! Stevie, je oproti všem zmiňovaným rafinovaným cukrům a umělým sladidlům jako jediná zcela přírodní, zdravotně nezávadná, téměř ne-kalorická, a hlavně moderní alternativa současného slazení pokrmů či nápojů.